Friday, December 19, 2014

Предновогодишен протестен настан: Во Новата година со стариот ГТЦ!

ПОЧИТУВАНИ СОГРАЃАНИ,

Постојат моменти кога ние, мирните и обични граѓани на Скопје, мора јасно и гласно да го искажеме нашиот став.
Дојден е моментот во кој треба да покажеме дека ние пресудуваме за иднината на градот и за нашата иднина во него.
Ве повикуваме на заедничка акција за зачувување на архитектурата, карактерот и духот на нашиот Градски Трговски Центар - ГТЦ, затоа што секоја негова несоодветна промена е сквернавење и на нашите спомени и лични истории.
ГТЦ е нераскинлив дел од Идентитетот на Скопје, негов знак за препознавање, наше градителско, историско и културно Наследство. 
ГТЦ е повеќе од зграда, тоа е еден Модерен градски Предел и Пејзаж кој му ја донесе Модерноста на градот, како негово цивилизациско „впишување“.

ГТЦ Е СЛОБОДА И ПРАВО НА ГРАД!


ГТЦ мора да остане отворен, проточен за пешачко движење, функционален, автентичен, градски...

ГТЦ треба да се реконструира, но автентично, треба да се „подмлади“, за да блесне во сиот сјај! Треба да заживее кровната тераса, да се интервенира со нова програма, а не со кулиси.

ГТЦ е Срцето на градот кое чука за сите нас, а наша должност е да го сочуваме за генерациите што доаѓаат.


Дојдете пред ГТЦ на 28.12,2014 (недела) во 19:00, достоинствено да застанеме на „барикадата“ која не смее да падне!
Дојдете да си го гушнеме, да си го стоплиме!Ќе има јавни говори, музика и ќе направиме жив ѕид околу ГТЦ.
За ГТЦ ќе зборуваат: Даница Павловска Циги, Сања Раѓеновиќ Јовановиќ, Мартин Гулески, Донка Барџиева Трајковска, Василка Димитровска, Јовица Ивановски и Томислав Османли.
Музичка поддршка ќе дадат: Ана Костовска, Лева Патика, Мирко Попов, The Џака Накот, Костадин Шурбановски, Симон Киселички, Збир од Скопски анонимни музичари. 
А настанот ќе го водат: Огнен Јаневски, Марин Бабиќ и Сања Арсовска.

Да порачаме дека Скопје го сака ГТЦ! 
Да порачаме дека треба да му се посвети вниманието што го заслужува и да се зачуваат неговата посебност и квалитети.

Во Новата година со стариот добар ГТЦ!

**********

Настанот е инициран од иницијативата ГО САКАМ ГТЦ, а е поддржан од Асоцијацијата на архитекти на Македонија и граѓани кои го сакаат и ценат ГТЦ.

Facebook настан: тука 
Промотивни материјали: тука
Во новата година со стариот ГТЦ: видео
Покана за настанот од јавни личности: групно видео; одделни видеа
Џингл: тука
За информативен пулт: тука

Контакт:
Е-mail: GoSakamGTC@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/GoSakamGTC
Blog: www.GoSakamGTC.blogspot.com
Twitter: www.twitter.com/GoSakamGTC

No comments:

Post a Comment