Monday, July 22, 2013

Го сакам ГТЦ vol.6

Во четвртокот, на 25.07.2013 се одржа шестиот по ред настан со мотото „Го сакам ГТЦ“, четврти пат во обликот јавна трибина- форум. На ГТЦ Форум говореа: Билјана Филиповска, Тони Димков, Билјана Секуловска Ива и Јован Балов. 
Претседателката на Асоцијацијата на архитекти на Македонија, Даница Павловска Циги, даде увод во настанот со презентирање на текот на институционалната борба за зачувување на ГТЦ. 
Wednesday, July 17, 2013

Го сакам ГТЦ vol.6: ФОРУМ ГТЦ (повик)

Од минатонеделната работилница за деца

ГТЦ ФОРУМ продолжува и овој четврток. Овој настан е дел од серијата настани во склоп на иницијативата „Го сакам ГТЦ“ која е реакција на проектот за нова фасада и доградба на Градскиот трговски центар со кој целосно би се уништила архитектурата на објектот, како и неговата урбанистичка улога на „улица“ низ централното градско јадро, продолжува.

70% од објектот на ГТЦ е јавен простор. Тој, архитектонски, претставува „реплика“ на агора/форум, која ги канализира и физички ги опслужува општествените потреби на граѓаните на Скопје во последните четири децении. Во таа смисла, ГТЦ ФОРУМ претставува надоврзување на основната функција на овој објект како јавен простор.

Шестиот настан ќе се случи на 18.07.2013, четврток, во Паркот „Жена-борец“ со почеток од 20:00 часот и по четврт пат ќе биде во обликот на јавна трибина-форум.


Говорници кои го потврдиле учеството досега:

 • Тони Димков
 • Билјана Секуловска Ива
 • Љупчо Бораниев
 • Билјана Филиповска

Во дискусијата слободно ќе можат да се вклучат и сите граѓани кои сметаат дека за овој проблем треба да се разговара јавно.

На настанот ќе се осврнеме и на текот на институционалните реакции на иницијативата.

Ќе продолжи и собирањето на потписи за петицијата за зачувување на ГТЦ во неговата автентична физичка состојба.

Ве очекуваме.


Известување за медиуми- прилог.

Wednesday, July 10, 2013

Барокот ќе го укине отворениот поглед на свет на ГТЦ- интервју со Небојша Вилиќ

извор: Утрински весник, 16.06.2013, 17:11

„Вредноста на Градскиот трговски центар парадоксално, но вистинито, дури во петокот ја покажа целата своја големина“, вели Небојша Вилиќ

Катерина Богоева

Бевте меѓу организаторите и говорниците на протестот „Го сакам ГТЦ!“, а во петокот и „го гушнавте“ Градскиот трговски центар заедно со дел од Вашите колеги, држејќи се за раце во направената низа од луѓе од различни генерации меѓу кои имаше сликари, скулптори, новинари, архитекти... Како историчар на уметноста, сметате ли дека вредноста на самиот објект е доволно голема што успеа да привлече стотици граѓани или требаше да се погоди моментот за ваков достоинствен и мирен протест?

Да, сметам. Вредноста на Градскиот трговски центар парадоксално, но, вистинито, дури во петокот ја покажа целата своја големина. Можеби и помалку поради својата теориска (архитектонска, урбанистичка или естетска) вредност: стручната јавност за нив знае од самиот почеток. Но, тоа што се случи ја покажа токму неговата практична, употребна и, конечно, урбана вредност во најголемиот нејзин сјај: неговото функционирање како урбана и урбано осмислена структура, која најчесто не ја ни гледаме, за која понекогаш не сме ни свесни, но што ја живееме! Кога се потврди дека сите ние ќе изгубиме еден таков суптилно вткаен организам во нас, кој не само што живее во нашите сеќавања од младоста туку кој секојдневно е вткаен во нас, тогаш се побуди една психосоматска реакција (и мене лично ми требаше време да ја сфатам природата и коренот на мојата реакција). А тоа е, по дефиниција, целта на секој современ проект: да се вгради во нас и со тоа да произведе еден нов и подобар општествен и друштвен поединец со неограничено отворен поглед на светот, каква што е, впрочем, и неограничено отворена и формата на ГТЦ.

До што може да доведе планираното менување на изгледот на ГТЦ во барок?

Токму до тоа: укинување на тој и таков неограничено отворен поглед на светот и негово затворање во зандани. Да не заборавиме, архитектурата денес воопшто не е во нејзината форма (тоа одамна заврши), туку најмногу во нејзината способност да создава нови општествени односи и културни вредности. Новите односи што ги создаваат новите трговски центри од затворен тип (во кои не велам дека луѓето не се среќаваат), во суштина, е сведена само на трговските аспекти на капиталот: доаѓате, разгледувате, одморате во кафуле (затоа нема слободни клупи), се одлучувате што да испазарите и се враќате да го купите тоа или, пак, седнувате во кафулето откако сте испазариле за да здивнете од бомбардирањето со брендовите од излозите или во брендираните продавници. Помислете и сами: колку пати сте поминале од ГТЦ само да ја скусите патеката за да стигнете до местото каде што сте тргнале, а притоа не сте испазариле ништо, а патем сте сретнале некој познајник. Општествената состојка и суштина на ваквите отворени концепти и можностите што ги нудат, еве, да ги потврдам со порака на една девојка во петокот на Фејсбук: „Ви благодарам што го запознав Ш...Ќ“.

Колку и како влијаат актуелните архитектонски и урбанистички промени во Скопје на визуелните и на естетските перцепции на неговото културно живеење?
Проектот „Скопје 2014“ се покажа како исклучително сложен феномен што најсериозно досега ги соочи македонските творци, но и целата култура, со еден сериозно одговорен тест. Настрана отсуството на широката јавна расправа и неговото еднострано наметнување. И тука не се работи за тоа кое е „за“, а кој против, како што несреќно или, пак, со намера се протолкуваа ставовите околу него. Проектот самиот од себе ја засегна и ја поништи неговата основна намера - центарот на градот да смени нешто на подобро или на повеќе: колку луѓе се „за“, толку се и „против“; колку што има луѓе кои доаѓаат да се фотографираат и да го обожуваат, исто толку луѓе веќе не доаѓаат во центарот. Значи, не се постигнало ниту нешто повеќе ниту нешто подобро. Освен една работа (што не беше/е намерата на проектот): тој веќе изроди еден постефект - се појави протестна и критичка уметност и култура, нешто што отсекогаш и' недостасувало на Македонија и нешто што е најзначајно за одржување на духот на Градот. Убеден сум дека проектот се' повеќе ќе генерира реакции - тоа го започна Првата архибригада, го потврди „гушкањето на ГТЦ“, а ќе продолжи, очекувам, со ризоматско графитирање на архитектурата и спомениците како стратегија на (овој пат) урбано (наспроти тековното центристичко и насилничко) префасадирање.

Културното и уметничкото живеење во градовите подразбира и простор во кој граѓаните можат да ги изразуваат своите потреби како автори и како консументи. Што мислите, каде е Скопје денес на тоа поле во однос на тенденциите во регионот и пошироко?
Во теоријата одамна веќе се заговара тезата за враќањето на големите наративи, особено во пишувањата на Квентин Скинер, или барем нивното преиспитување и реактуализирање. Нивното спроведување во практика најочигледно беше со победата на Хајдер во Австрија или забраната за носење бурка во Франција. Цела Европа се соочува со барањето излез од унифицирачкиот глобализам, тоа е повеќе од очигледно, а ова е, според некои, еден можен излез. На Балканот таа теза само ја најде најплодната почва: почнувајќи од Грција, преку Србија, завршувајќи се' до Хрватска и Унгарија. Но, мислам дека ние отидовме предалеку и најдалеку - ја реифициравме таа идеја до крајни, наполно апсурдни граници. Не се задоволивме само со донесување на таквите идеолошки и, оттука, културни политики и стратегии преточени во законски рамки (како и сите наведени други држави) токму поради тоа што тие се лесно и остварливо менливи. Најмарксистички и најмодернистички ја спроведовме теоријата во практика: ја материјализиравме теоријата во конкретни градби олицетворени во архитектурата на (засега) центарот на главниот град, но не помалку и во скулптурата (распослана скоро во сите градови). А токму поради тоа: никој да не може утре да ги смени, отстрани, префасадира и за да останат како траен запис за едно време и една идеја која постоела на овие простори.

Ќе Ве видиме ли повторно како пеете и свирите на гитара во започнатата „борба“ за зачувување на изгледот на ГТЦ!
Не. Се враќам во Струга и на работата на мојата нова книга „Силувајте го Скопје! кн. 2“.

Го сакам ГТЦ vol.5: ФОРУМ ГТЦ + работилница за деца (повик)

Од минатонеделниот ГТЦ ФОРУМ
ГТЦ ФОРУМ продолжува и овој четврток. Овој настан е дел од серијата настани во склоп на иницијативата „Го сакам ГТЦ“ која е реакција на проектот за нова фасада и доградба на Градскиот трговски центар со кој целосно би се уништила архитектурата на објектот, како и неговата урбанистичка улога на „улица“ низ централното градско јадро, продолжува.

70% од објектот на ГТЦ е јавен простор. Тој, архитектонски, претставува „реплика“ на агора/форум, која ги канализира и физички ги опслужува општествените потреби на граѓаните на Скопје во последните четири децении. Во таа смисла, ГТЦ ФОРУМ претставува надоврзување на основната функција на овој објект како јавен простор.

Петтиот настан ќе се случи на 11.07.2013, четврток, во Паркот „Жена-борец“ со почеток од 20:00 часот и по трет пат ќе биде во обликот на јавна трибина-форум.
Потврдени говорници до сега:Сергеј Андреевски / сликар
Јасна Шоптрајанова Вртева / автор на првиот Интернет водич за кулурен туризам во Македонија
Лазо Плавевски / историчар на уметност
Елизабета Касапова / професор по историја на архитектура и уметност
Сузана Милевска / историчар на уметност
Сергеј Дамовски / скулптор

 Во дискусијата слободно ќе можат да се вклучат и сите граѓани кои сметаат дека за овој проблем треба да се разговара јавно.

Од 19:00 часот ќе биде организиран и настан „Нацртај го ГТЦ“ – ликовна работилница за деца. Ќе бидат обезбедени материјали како листови, хамери и боички, а сите цртежи ќе бидат изложени на изложбата посветена на ГТЦ која ќе се одржи во текот на јули.

Овој ГТЦ ФОРУМ ќе ни се приклучат и групата на студенти и професори (Escuela Técnica Superior de Arquitectura - Universitat Politècnica de València, Architektur, Gestaltung und Bauingenieurwesen - Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften Winterthur, Fachbereich Städtebau - Technische Universität Wien,Technische Universität Graz, School of Architecture and Design - UAC Skopje) од интернационалната летна школа Urban Urgency, која се одржува на Факултет за архитектура и дизајн на УАКС. 
http://www.urbanurgency.com/

На овој собир ќе продолжи и собирањето на потписи за петицијата за зачувување на ГТЦ во неговата автентична физичка состојба.

После говорите, од 21:00 часот ќе пушта музика Ивана Низамовска: Шизам со Низам.

Ве очекуваме.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GTC FORUM vazhdon edhe këtë të enjte. Kjo ngjarje është pjesë e një seri ngjarjesh brenda inicijativës “E dua GTC”, si reagim ndaj projektit për fasadë të re dhe rindërtim të Qendrës tregtare qytetare, I cili tërësisht do të shkatërroj arkitekturën e objektit dhe rolin e tij urbanistik si “rrugë” që kalon nëpër qendrën e qytetit.

70% nga objekti i GTC-së konsiderohet hapsirë publike. Në kuptim arkitektonik, ai paraqet “replikë” e agorës/forumit i cili i kanalizon dhe fizikisht u shërben qytetarëve të Shkupit të plotësojnë nevojat sociale gjatë katër dekadave të kaluara.

Ngjarja e pestë do të mbahet më 11.07.2013, të enjten, në parkun “Zhena-borec” duke filluar në ora 20:00, dhe sërish do të merr formën e tribinës publike- forumit. Diskutimi do të jetë i lirë për të përfshirë të gjithë qytetarët të cilët besojnë se kjo çështje duhet diskutuar publikisht.

Në ora 19:00 do të organizohet ngarja “Vizato GTC-në”- një punëtori vizatimore për fëmijë. Do të sigurohen materiale siç janë fletë, kartona dhe ngjyra, ndërsa të gjitha vizatimet do të marrin pjesë në ekspozitën dedikuar GTC-së e cila do të mbahet gjatë muajit korrik.

Në këtë GTC FORUM do të na bashkangjitet grupi i studentëve dhe profesorëve nga (Escuela Técnica Superior de Arquitectura - Universitat Politècnica de València, Architektur, Gestaltung und Bauingenieurwesen - Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften Winterthur, Fachbereich Städtebau - Technische Universität Wien, Technische Universität Graz, School of Architecture and Design - UAC Skopje), pjesëmarrës ne shkollën ndërkombëtare verore Urban Agency, e cila mbahet në Fakultetin për arkitekturë dhe dizajn në UACS,
http://www.urbanurgency.com/

Gjatë ngjarjes do të vazhdoj mbledhja e nënshkrimeve për peticionin për ruajtjen e gjendjes fizike autentike të qendrës tregtare GTC.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Известување за медиуми- прилог.

Thursday, July 4, 2013

Некои општи белешки за Градскиот трговски центар


 • Градскиот трговски центар е едно од најзначаjните архитектонски дела кои ги имаме како наследство на македонската модерна архитектура, антологиски пример од постземјотресниот период.
 • Скопје е град составен од посебни урбани целини од различни периоди. Градскиот трговски центар и сите јавни згради од постземјотресно Скопје имаат културно- историско значење за градот како и јавните згради од други периоди, на пример јавните згради од Отоманскиот период во Старата скопска чаршија: Даут пашин амам, Чифте амам, Куршумли ан и поради тоа, но и поради нивните архитектонски вредности треба да бидат заштитени како културно наследство.
 • ГТЦ е изграден во 1973 година според проектот на Живко Поповски (еден од нашите најпознати архитекти и првите професори на Архитектонскиот факултет) и група архитекти, а кој беше избран на меѓународниот конкурс во 1969 со 23 пристигнати конкурсни труда. Архитектот Живко Поповски е добитник на „Борбина плакета“ и на националната награда „11 Октомври“, за проектот за Градскиот трговски центар.
 • Проектантите во своето решение се надоврзуваат на оската исток- запад од планот на јапонскиот архитект Кензо Танге, почитувајќи го локалниот контекст од постојните пет кули на Серафимовски, хотелот Холидеј Ин, Стопанска банка и притоа создаваат нова локална вредност.
 • 70% од површината на ГТЦ е отворен, „јавен“ простор кој го поврзува паркот „Жена-борец“ и кејот на реката Вардар, плоштадот „Македонија“ и источниот дел од градот. ГТЦ е отворен трговски центар во кој можеме да разгледуваме излози туркајќи точак, со ролерки, шетајќи куче или со сендвич во рака. Слободата на движење, која со години ни ја дава и овозможува архитектурата на ГТЦ, е неговата најголема вредност и нешто што не смееме да дозволиме да го изгубиме. Доколку овој објект се затвори со врати и фасади, ќе се затвори и една од клучните артерии на движење во центарот на Градот. Токму неговата отвореност влијае на: проточноста на луѓе, на визурите на неговото доживување, на неоптовареноста на движењето со пречки, па се`до малите социјални функции за кои понекогаш (или најчесто) и самите не сме свесни, а ги остваруваме, споделуваме, разменуваме.
 • Ретко кој би помислил дека така голема структура како ГТЦ е изведена како објект од монтажен тип, со челична конструкција и монтажни панели од лесен бетон, навистина авангардна технологија за нашите простори во тоа време, но дури и за денешното кога ќе се спореди со практиките денес.
 • ГТЦ има природна аерација и во него е пријатен престојот во сите годишни времиња.
 • На ГТЦ не му е потребна нова фасада, која засекогаш ќе го смени карактерот на објектот, туку му е потребно подобрување на неговата сегашна состојба и тоа само преку реставрација и програмско заживување на објектот. Каква било интервенција врз него мора да биде во согласност и со почит кон оригиналната замисла на авторот, а низ една поширока јавна расправа и со оние кои ја обмислуваат неговата архитектура, но и со оние кои ја живеат неговата архитектура.
 • Заради сето ова и многу повеќе, ГТЦ е нераскинлив дел од идентитетот на Скопје и на неговото градителско, историско и културно наследство. И затоа ГТЦ мора да остане автентичен, отворен, проточен за пешачко движење, функционален...Градскиот трговски центар мора да остане градски.

Граѓаните го сакаат ГТЦ

Ова е само мал дел од пораките на 1000 граѓани кои ги оставија во кутиите на иницијативата ``Го сакам ГТЦ``. 
На вечерашниот настан во паркот Жена Парк ќе се читаат повеќе пораки, а кутиите повторно ќе бидат таму и ќе се продолжи со пишување.
Се гледаме вечер на ГТЦ ФОРУМ.
Wednesday, July 3, 2013

Го сакам ГТЦ vol.4: ФОРУМ ГТЦ (повик)

од минатонеделниот ГТЦ ФОРУМ
Серијата настани „Го сакам ГТЦ“, реакција на проектот за нова фасада и доградба на Градскиот трговски центар со кој целосно би се уништила архитектурата на објектот, како и неговата урбанистичка улога на „улица“ низ централното градско јадро, продолжува.

Настаните во јули се префрлаат од петочните во четврточните вечери. Резервирајте ги за ГТЦ и градот!

Четвртиот настан ќе се случи на 4.07.2013, четврток, во паркот „Жена борец“ со почеток од 20:00 и повторно ќе биде во обликот на јавна трибина- форум.

70% од објектот на ГТЦ е јавен простор. Тој, архитектонски, претставува „реплика“ на агора/форум, која ги канализира и физички ги опслужува општествените потреби на граѓаните на Скопје во последните четири децении.
Во таа смисла, ГТЦ ФОРУМ претставува надоврзување на основната функција на овој објект како јавен простор.Досега како говорници на ГТЦ ФОРУМ досега се најавени:

Трајко Димитров, архитект и член на Архитектонската академија при ААМ
Јане Чаловски, уметник,
Александар Поповски, режисер
Соња Абаџиева, историчар на уметноста
Драган Поповски, карикатурист
Александар Прокопиев, писател 


Се разбира, како и претходниот пат, во дискусијата слободно ќе можат да се вклучат и сите граѓани кои сметаат дека за овој проблем треба да се разговара јавно.

На овој собир ќе продолжат стандардните активности: 
• собирање потписи за петицијата за зачувување на ГТЦ во неговата автентична физичка состојба;
• пишување мислења за самиот ГТЦ: „Зошто го сакам ГТЦ?“;
• пишување пораки, идеи и препораки до архитектите на новата псевдоисториска фасада и до управата на ГТЦ; 


Дополнително, ќе бидат јавно прочитани отворените писма до надлежните и ќе биде изложен и отворен за дискусија ДУП Централно градско подрачје на град Скопје, Мал Ринг, општина Центар - изменување и дополнување од декември 2012г.

Ве очекуваме.


Известување за медиуми- прилог.

Monday, July 1, 2013

ОСЛОБОДУВАЊЕ НА СКОПЈЕ Е ПИЕСАТА КОЈА НЕ’ ЧЕКА ДА ЈА ОДИГРАМЕ- интервју со Александар Поповски

Театарскиот режсер Александар Поповски е еден од најафирмираните во својата област надвор од Македонија. Постојано е во некој од европските или екс-југословенските театри, каде ги поставува своите претстави. Во изминатата година имаше три премиери во Хрватска, а моментно работи на Словенија. Но, повод за ова интервју не се неговите театарски проекти, туку најавата за реконструкција на „Градскиот трговски центар“. Александар е емотивно поврзан со „ГТЦ“, бидејќи авторот на тој објект, Живко Поповски е негов чичко, па сето ова има и лична димензија...

Најавите за промена на изгледот на „Градскиот трговски центар“, односно негово „преоблекување“ во барокно руво, сосема логично дека те возбудија, бидејќи не си само граѓанин на Скопје, туку и близок роднина со архитектот Живко Поповски, автор на „ГТЦ“. Која беше твојата прва реакција, кога слушна за оваа намера на властите?
Прва работа на која помислувам кога мислам на чичко ми Жико е лептир-машната (слика долу). Господин со лептир-машна, качен на велосипед, како Дон Кихот, кој крстари низ скопските улици. Скопје беше централната тема на сите наши семејни собирања. Приказните за „она“ Скопје, а тоа она е пред и по земјотресот, за ова - тоа беше Скопјето кое настануваше по 90-тите и она што Скопје треба да биде. Никогаш нема да ги прежалам локалните избори кога Живко сакаше како независен кандидат да се кандидира за градоначалник. Тогаш собиравме потписи, ама и тогаш, како и денес, Македонија знаеше да размислува единствено низ партиските матрици. Големиот брод „ГТЦ“ првпат го видов како дете. Баба ми Иконија ме водеше за рака да го најдеме нејзиниот син кој нешто градеше во центарот на Скопје. За мене „ГТЦ“ секогаш ќе биде таа лептир-машна, која Скопје го прави урбан господин.
Живко Поповски е еден од најреномираните и најпочитуваните македонски архитекти, а „ГТЦ“, на некој начин негово најреферентно дело, барем за јавноста. Што му значеше овој објект нему лично?
За Живко, Скопје беше главната тема во секоја пригода. Така и дојдов на идеја да ја направам серијата „Досие Скопје“, на гробот на баба ми Иконија додека ми раскажуваше приказни за оние кои се погребани покрај неа. Неговите приказни за Скопје секогаш имаа доза на фантазија и не секогаш соодвествуваа со реалноста. Темите, главно, беа - Скопје не смее да се шири накај Аеродром, туку кон Скопска Црна Гора (Скопје се прошири кон Аеродром), Водно мора да остане недопрено заради струењата на воздухот (горе се изгради ѕид), урбаната мафија е најголемото зло кое му се заканува на градот (на ова немам што да додадам).... Се разбира, не станува збор само за Живко, туку тука беше цела група од Архитектонскиот факултет, професори со сопствена мисла и дигнитет, кои заговараа урбано Скопје. Дел од тие професори се најзаслужни што денес градот ја има првата македонска архи-бригада. Тој ден кога студентите беа нападнати од страна на верници, љубители на сендвичи, беше денот кога Скопје почна да го добива ова лице. Тој ден кога ќе ја избришеме таа неправда ќе биде денот кога ќе си го вратиме Скопје назад. Песната „Градот убав пак ќе никне“ има во себе неверојатна симболика. Еден ден пак ќе ја пееме гласно. Ослободување на Скопје, тоа е пиесата која не’ чека да ја одиграме.
Што би направил Живко во оваа ситуација? Би повикал на јавни протести и потпишување петиции, или правото за заштита на своето дело би го побарал по судски пат? Дали нешто од ова ќе го преземе семејството? Какви се вашите опции за да го спречите она што сметате дека не треба да се направи?
Кога диктатурата е факт, револуцијата станува нужност. Не верувам во правен систем, не верувам во мирни протести, потпишување петиции, не верувам во ништо што е решавање на проблемот низ институциите. Секој добар вестерн не’ учи дека каде што не владее законот на правдата, владее законот на посилниот. За жал, мислам дека се’ повеќе се употребува методот (чиј оригинален автор е Слободан Милошевиќ) на оние кои не се согласуваат со власта да им се спротистават оние кои таа власт ја поддржуваат. Тоа е страшна појава, која доведува до финален судир меѓу народот. Од една страна, имаме луѓе кои се обидуваат да ги оставарат сопствените слободи и права, кои им се загарантирани, а од друга , група христијани - мераклии по сендвичи и тепање. Иако во моментов се чини дека слободните се послаби, само е прашање на момент кога ќе можеме да си кажеме may the force be with you! Тажно е што во моментов работите се такви да Македонецот му е најголем непријател на Македонецот. Мојот драмски чичко, Горан Стефановски, вели: „Не се живее вака. Милиони живеат во бункери. Ѕиркаат надвор низ нишан на снајперот. Каде води тоа? Ако е така, нема спас. А без спас нема живот. А без живот... нема ништо. Има смрт“. Затоа, кога следниот пат ќе испратите чета љубители на сендвичи, замислете се над овие зборови на авторот проповедник. Иако ви се чини дека во моментот сте на страната на победниците, времето ќе покаже дека сте биле џелатот. Патем, истото се покажа и со авторот на методот НАРОД против НАРОД - Слободан Милошевиќ. Не верувам во петиции и собирање потписи, верувам во физичко поместување на идеите и ставовите.
Во едно интервју токму авторот рече дека „ГТЦ“, всушност, не е направен целосно, односно е недовршен. Со оглед и на фактот дека е изграден пред 40 години, не мислиш дека му треба некакво реновирање? Ти би се согласил на нешто такво?
Едно е да реновираш, а друго е да промениш лик. Прво, од каде воопшто таа идеја за барокно Скопје? Македонија и барок. Жирафа да спариш со верверичка. Не мислам дека има нешто лошо во тоа да се гради. И јас сум за тоа, никогаш не сум бил против. Но, не се согласувам со она што се гради. За мене естетиката не е далеку од етиката. Да ме мачат Германци нема да кажам дека ми се допаѓа. Сељачки е! Многу е сељачки! Не доаѓа во предвид да се согласам со „Скопје 2014“. Идејата да се гради градот ја сметам за извонредна и ја поддржувам, ама не и нејзината реализација. Скопје има грд центар! Центарот на Скопје е како една соба, кај една тетка што имаше витрина полна со глупави вазни и сервиси, од кои никој не јадеше и не пиеше. Потоа имаше гондола од Венеција на телевизорот, преку кој паѓаше миленце. Во спаланата соба имаше голема кукла, ставена на кревет, кој имаше една идиотска прекривка. Сите овие елементи се легитимни, ама се сељачки! Ги молам сите селани да не ме сфатат погрешно, јас немам ништо против нив, ниту против селото. Зборот сељачки има врска со дефиниција за табиет, кој не ги почитува основните естетски постулати, туку си тера по свое.
Ти еднаш изјави: „Да беше жив чичко ми, немаше да дозволи онаков музеј на Мајка Тереза да се подигне во Скопје“. Денес, гледаш авторитет од струката, кој може да не и’ дозволи на власта да направи нешто?
Дали еден човек има сила да го промени светот? Некогаш во тоа верувавме. Не гледам причина да не научиме повторно да веруваме. Денес сме поделени на наши и нивни. Ние сме сами и не му припаѓаме никому, тие се организирани, и имаат и сендвичи и автобуси. Сите ние сме авторитетот кој треба да каже за она што е добро дека е добро и за она што не е, дека не е. Страшно беше сиве овие години да се гледаат и слушаат професори, доктори, писатели, архитекти, новинари, правници..., кои застапуваа и се’ уште застапуваат тези на било која власт. Власта еден ден, кога тогаш, ќе си замине, а тие никогаш нема да можат да бидат она што биле. Денес им се чини дека кредибилноста не е важна, ама утре ќе плачат. Здружението на архитектите го кажа својот збор. Тоа е голема работа за мене, тоа е авторитетот кој се спротивставува со аргументи и во одбрана на струката. Дали авторитетот ќе ја совлада власта? Јас во тоа верувам.
Сепак, се чувствуваш ли немоќен и фрустриран кога гледаш како „кучињата лаат, а карванот си поминува“? На пример, кога се сечат дрвја во три часот по полноќ.
Повеќе на тоа гледам како на процес на чистење, Хигиеинска фаза. Македонија ќе мора да се пресмета со сопствената идеја за тоа каква држава сака да биде. Десет години живеевме без никаков јасен концепт. Оваа влада влезе на бришан простор и испостави силна идеја на симболи и пароли. Стави концепт со конкретни и видливи знакови. Сето тоа е легитимно и морам да признаам, нешто што го сметам за исправно. Не гледам ништо лошо во тоа, напротив мислам дека ни беше потребен концепт. Но, дали оваа Македонија е онаа на која и’ се радував и која се раѓаше во раните 90-ти, додека како момче продавав „Млад борец“ на улица и бев среќен што не’ чека ново утро? Не! Денес се’ уште не можеме да зборуваме за судир на концепти. Денес зборуваме само за несогласување со она што овој концепт го носи. Задачата на едно можно граѓанско движење, кое тлее во земјата, е да изроди нов, слободарски концепт кој на своето знаме ќе ги запише зборовите: „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар”. Се’ додека на барокот не му спротиставиме конкретна мисла, тој со својот бетон ќе ја стврднува и бетонира нашата слобода.
Која е твојата порака до архитектите Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, чие е идејното решение за новата фасада на „ГТЦ“?
Кој ги шиша! Да даде Господ да им падне аутокадот во којшто работат. Т-лењири да сонуваат цели ноќи.
Како ти ја објаснуваш актуелната барокоманија? Што мислиш дека стои зад неа?
Кога одиш накај Халкидики, лево од Неа Мудања има една продавница за гипсани фигури. Лебеди, кипови, делфини , фонтани... Грците многу сакаат така, по двор да ставаат такви, едни бели од гипс. Добро одат со бузики и со зазики. Разлика меѓу „Скопје 2014“ и овој дуќан нема. Тоа е истиот мајстор. Кој стоји за барокоманијата? Тој Гркот што продава гипсани фигури на глупави туристи.
Од позиција на театарски човек, што мислиш за новиот стар МНТ? Неодамна се одржа некој вид негово отворање, но без најавената премиера, и со уште доста незавршени работи. Кое е твоето мислење за тој објект, како потреба, како симболика, како архитектура и како политичка порака? Дали тој ќе помогне да се обединат или уште повеќе да се разединат театраџиите?
Премногу неправда ми направија за да можам да се радувам на било што, поврзано со театрот во Македонија. Стар сум да заборавам, а глупав сум да простам. Какви театарџии? Такво нешто не постои. Ние сме скарани, разединиети и јас воопшто не се чувствувам како дел од таа сцена. Почесто се срамам од своите колеги одошто се радувам на она што го создаваат. Тие не ме сакаат мене, јас не ги сакам нив. Јас сум против и ќе бидам против. Зошто? Така, затоа што никој не ме праша дали сум за. Затоа сум против. Жал ми е што не можам да им помогнам на младите кои доаѓаат и кои не се плашат од ништо, за разлика од старите кои одат да изразат благодарност. Зошто мене никој не ме кани кога се договараат да одат да се заблагодарат? Можеби и јас сакам да се заблагодарам? И јас си ја сакам министерката за култура! Едно знам сигурно - јас ќе го работам „Ослободување на Скопје“, а после... после ќе се видиме. И само да се знае, идејата за изградба на стариот театар во оваа форма е стара и ја започна Благоја Стефановски. Тогаш Живко Поповски се спротистави на предлогот да се гради оваа реплика. Како и за многу други работи се согласував со него. Отсекогаш говорев дека ни треба НОВА зграда за театар.