Monday, July 1, 2013

Го сакам ГТЦ vol.1 (повик)

На 14.06.2013 се одржа првиот настан од серијата „Го сакам ГТЦ“.
Ги повикавме граѓаните преку Facebook настанот со следниот повик:

Иницијативата „Го сакам ГТЦ“ ги повикува граѓаните на заедничка акција за поддршка на идејата за зачувување на карактерот и духот на ГТЦ.

ГТЦ е нераскинлив дел од идентитетот на Скопје, наше градителско, историско и културно наследство. 
Секоја несоодветна промена на ГТЦ е сквернавење и на нашите спомени и лични истории.

Имаме заедничка одговорност за она што го оставаме на идните генерации.
ГТЦ мора да остане отворен, проточен за пешачко движење, функционален, автентичен, градски...

Дојдете да ја потпишеме петицијата, јавно да проговориме за ГТЦ и симболично да го гушнеме!

Петок, 14.06.2013
западен влез на ГТЦ (од плоштад „Македонија“)

10:00- 19:00 собирање потписи
18:00- јавно говорење
19:00- гушкање на ГТЦ

Настанот е инициран од Асоцијацијата на архитекти на Македонија, а е поддржан од професионалци од релевантни области и граѓани кои го сакаат и ценат ГТЦ.


No comments:

Post a Comment