Monday, July 1, 2013

И ГТЦ ЌЕ ГО ОБЛЕКУВААТ ВО БАРОК

30.05.2013

извор ТЕЛМА Директорот на Градски трговски центар (ГТЦ) Аго Абазовски и 4 - члена од конкурсната комисија одлучиле ова архитектонско дело на еден од најпознатите македонски архитекти Живко Поповски, кој почина пред неколку години, да го „преоблечат“ во ...
slika
Идејно решение
Директорот на Градски трговски центар (ГТЦ) Аго Абазовски и 4 - члена од конкурсната комисија одлучиле ова архитектонско дело на еден од најпознатите македонски архитекти Живко Поповски, кој почина пред неколку години, да го „преоблечат“ во  барок. ГТЦ е врвно авторско дело на архитектот Поповски, прво од ваков вид не само во Македонија, туку и во регионот, за што беше наградувано и посочувано како пример за модерно организирање на трговско деловен центар.
Но сега во духот на подновувањето на центарот со средновековниот барок, за актуелните раководители, поприфатлив е  предлогот на авторите Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, кои осмислија токму вака да изгледа трговскиот центар во срцето на Скопје.

Предвидено е да се изгради уште еден кат ,целосно да се  затвори и на крајот да се фасадира во барокно-класичен - футуристички стил. Во официјалното соопштение се вели дека ова фасадно обликување најдобро се вклопува во ново планираните реконструкции на фасадите во околината.

Градоначалникот на Скопје не сака да коментира, затоа што  трговскиот не е во надлежност на градот, но  негова заложба е да продолжи  реновирање на фасадите на околните згради.

Доста е  со менување на  изгледот на Скопје,со барокот и со поставување на скулптури низ центарот, велат граѓаните.

No comments:

Post a Comment